marți, 3 septembrie 2013

TOPANA 500

In nordul judetului Olt, la o distanta de 70 de km de orasul Slatina se gaseste comuna Topana, asezarea omeneasca a carei varsta numara mai multe veacuri si care s-a dezvoltat in stransa legatura cu conditiile specifice acestor meleaguri...
Localitatea TOPANA are o vechime atestata de documente,de 500 de ani! Este vorba de un document emis la 1 aprilie 1513 de Neagoe Basarab, domnitorul Tarii Romanesti, care daruieste manastirii Govora, satul TOPANA. Se vorbeste despre “Drumul TOPANEI ce merge la Pitesti, apa Vedea si apa Cioricei” precum si alte amanunte care nu lasa nici un dubiu ca este vorba despre aceasta localitate.
Documentul scris in limba slavona si apoi tradus in romansete este intarit si de alte documente emise in timpul domnitorilor Patrascu cel Bun si Petru cel Tanar.


Intrucat in anul 2013 se vor implini 500 de ani de la prima atestare documentara a comunei, Consiliul Local TOPANA intentioneaza sa aniverseze in cadru festiv acest eveniment si sa organizeze o intalnire cu toti fiii satului.
Oricum,cu bune si cu rele, comuna ar trebui vizitata de oricine este interesat,iar fiii satului,unii aflati in functii mari, ar trebui sa se implice mai mult in viitorul acestei localitati.

Evenimentul va avea loc la data de 8 septembrie 2013, ora 10:30 la Monumentul de langa Posta, iar la ora 14:00 in Curtea Bisericii se continua cu un program artistic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu